De laatste decennia gaan steeds meer Nederlanders voor de jaarwisseling vuurwerk kopen in Duitsland. De reden is evident, de prijzen voor vuurwerk zijn gewoon stukken goedkoper in Duitsland. Sinds de vuurwerkramp in Enschede is de verkoop van vuurwerk nergens zo aan regels en bepalingen gebonden als in Nederland. Winkels in Nederland moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen wil het een verkoopvergunning bemachtigen. In Duitsland is de regelgeving minder streng. Voorbeeld: in Nederland moeten verkooppunten van vuurwerk een sprinklerinstallatie hebben. In Duitsland wordt het vuurwerk gewoon verkocht bij de supermarkt en ligt het gewoon naast andere levensmiddelen in de schappen. Slimme Nederlandse ondernemers weten de regels handig te omzeilen door het vuurwerk in Duitsland te verkopen. Daar komt bij dat Nederlanders die wonen in de grensstreek ook al vaak de boodschappen in Duitsland doen. Benzine, sterke drank en verzorgingsartikelen zijn in Duitsland veel goedkoper. Nederlanders uit de regio Nijmegen gaan meestal shoppen in Wyler, Kleve of Kranenburg.
Het vuurwerk dat in Duitsland wordt verkocht is overigens “Nederlands“ vuurwerk, d.w.z. vuurwerk dat bestemd is voor de Nederlandse markt. Dit betekent dat het voorzien is van een Nederlandstalige opdruk en handleidingen. Kopers die dit vuurwerk in Duitsland kopen mogen dit wel meenemen over de grens in tegenstelling tot “Duits” vuurwerk. De regels voor het importeren van vuurwerk is vastgelegd in het vuurwerkbesluit.
In Duitsland zijn de verkoopdagen van vuurwerk hetzelfde als in Nederland. Dat wil zeggen de laatste 3 dagen (met uitzondering van de zondag) mag het vuurwerk in Duitsland worden verkocht.